Pies to nie tylko przyjaciel człowieka, to również członek rodziny. Niestety, wiele gospodarstw domowych obfituje w substancje, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia psów. Nieświadomość tych substancji lub lekceważenie ich potencjalnego wpływu może prowadzić do przypadków zatrucia, a nawet śmierci ukochanego czworonożnego towarzysza. Dlatego ważne jest, aby właściciele psów byli świadomi potencjalnych zagrożeń i podjęli odpowiednie środki ostrożności. W tym artykule omówimy są najbardziej toksyczne substancje dla psów, jakie są objawy zatrucia oraz możliwe sposoby leczenia.

Czekolada

Czekolada choć atrakcyjna dla psów ze względu na swój słodki smak, jest dla nich szkodliwa. Głównym składnikami, które odpowiadają za jej toksyczność dla psów są zawarte w niej metyloksantyny, a dokładniej TEOBROMINA obecna w kakao. Im więcej kakao zostało użytego do produkcji czekolady-tym większe stężenie teobrominy. Krótko mówiąc – gorzka czekolada będzie miała w swoim składzie więcej teobrominy niż czekolada mleczna. Szkodliwość tej substancji wynika z bardzo powolnego metabolizowania i usuwania teobrominy z organizmu psa. Objawy zatrucia u psa zaczynają być widoczne ok 2-4 h po spożyciu. Dawka śmiertelna teobrominy to 250-500mg/kg masy ciała psa. Łagodne objawy kliniczne pojawiają się przy dawce ok 20 mg teobrominy /kg, ciężkie przy 40-50mg/kg.

Objawy kliniczne zatrucia teobrominą to: zaburzenia rytmu serca, częstoskurcz, niepokój, zaburzenia oddychania, wymioty, biegunka, skurcz mięśni
Leczenie. Niestety nie ma specyficznej odtrutki. W celu szybszego pozbycia się teobrominy z organizmy psa wykonuje się płukanie żołądka, wywołuje wymioty. Podaje się także węgiel aktywowany, który ma właściwości absorbujące toksyny.
Rokowanie jest dobre, jeżeli proces usuwania i dezaktywowania teobrominy zacznie się od 2 do 4 godzin od spożycia czekolady.

Winogrona i rodzynki

Winogrona dla ludzi są zdrową i smaczną owocową przekąską, jednak spożyte przez psa mogą nieść ze sobą fatalne konsekwencje zdrowotne. Od niedawna wiadomo, że substancją, która jest odpowiedzialna za toksyczne działania na organizm zwierzaka jest KWAS WINOWY. Kwas winowy znajduje się także w popularnej ciastolinie. To właśnie przypadek zatrucia psa ciastoliną pozwoliło na odkrycie substancji, która powoduje zatrucia także po spożyciu winogron. Kwas winowy powoduje uszkodzenie nerek u psa poprzez martwicę kanalików nerkowych. Najniższa dawka toksyczna dla naszego pupila to 2,8 g rodzynek na kg masy ciała i 19,6 g winogron/kg mc. Oznacza to, że spożycie 10-12 winogron lub od 4-5 rodzynek może już stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia psa.

Wyciągi z winogron, a także olej z pestek z winogron nie jest toksyczny dla psa.

Objawy kliniczne zatrucia kwasem winowym to: wymioty zaczynają się po 24 godzinach od spożycia winogron bądź rodzynek Inne objawy to patia, biegunka. Przy uszkodzeniu nerek pojawiają się bóle brzucha i skąpomocz, które znacznie pogarszają rokowanie.

Leczenie. Płukanie żołądka, wywoływanie wymiotów, płynoterapia. W leczeniu podaje się także węgiel aktywowany, który ma właściwości absorbujące

Ponad 50% psów niestety nie przeżywa mimo podjętej próby leczenia zatrucia.

Cebula i czosnek

Rośliny cebulowe czyli cebula, por, szczypiorek i czosnek są dla psa szkodliwe. Cebula gotowana, surowa jak i nawet suszona jest dla psa toksyczna. Czosnek i cebula po spożyciu uwalniają allicynę a z niej powstaje DWUSIARCZEK N-PROPYLU o silnym działaniu utleniającym. Dwusiarczki uszkadzają błony lipidowe erytrocytów oraz powodują anemię przez nieodwracalną denaturację hemoglobiny. Do zatrucia dochodzi po spożyciu 10-15 mg/ kg cebuli masy ciała oraz 5mg/kg mc czosnku. Niektóre rasy psów są bardziej wrażliwe na toksyczne działanie tych substancji, np. psy japońskie jak Akita czy Shiba inu.

Objawy zatrucia to: wymioty i biegunka, bóle brzucha, utrata apetytu. Po 1- 4 dniach pojawiają się bladość błon śluzowych, ciemnie zabarwienie moczu, żółtaczka, niedokrwistość hemolityczna, niewydolność nerek.

Leczenie. Najważniejszy jest czas- wywoływanie wymiotów i płukanie żołądka jest skuteczne do 2 godzin po zjedzeniu cebuli lub czosnku. W ciężkich przypadkach wykonuje się transfuzję krwi.

Awokado i makadamia

Awokado jest wysokotłuszczowe, a więc jest dla naszych psów smakowite. Sam miąższ nie wydaje się być toksyczny. W liściach oraz skórce awokado występuję substancja o nazwie PERSYNA, o silnym działaniu grzybobójczym. Nie znamy jednak dokładniej dawki toksycznej dla psa. Ryzyko po spożyciu awokado dotyczy również pestki, którą pies może się zadławić.

Objawy zatrucia to: wymioty, kaszel, bolesność brzucha, brak apetytu. W ciężkich przypadkach zaburzenia krążeniowo oddechowe.

Leczenie. Wywoływanie wymiotów oraz neutralizacja toksyny.

Orzechy makadamia w ilości 2,4 g/ kg mc mogą wywołać u psa zatrucie pokarmowe.

Objawy zatrucia pojawiają się w ciągu 12 godzin od spożycia i są to wymioty, osłabienie, niezborność ruchów, drgawki. Najczęściej ustępują samoistnie w ciągu 2 dni.

Pozostałe orzechy nie są toksyczne dla psów, ale są ciężkostrawne, gdyż zawierają dużo tłuszczu.

Ksylitol

Ksylitol to zdrowa dla ludzi alternatywa cukru. Ksylitol pozyskiwany jest z syropu brzozowego -jest to tzw. cukier brzozowy. Możemy go spotkać w wielu bezcukrowych słodyczach, gumach do żucia, lekach a także w pastach do zębów. Ma niski indeks glikemiczny i jest zalecany dla cukrzyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Ksylitol stymuluje wydzielanie insuliny, która obniża stężenie glukozy we krwi- może więc dojść do hipoglikemii. Spożycie ksylitolu już w dawce 30 mg/ kg masy ciała psa powoduje silną hipoglikemię. Długa hipoglikemia może prowadzić do uszkodzenia wątroby.

Objawy zatrucia to: początkowo wymioty, ślinotok, później letarg, drgawki, a nawet zapaść.

Objawy hipoglikemii utrzymują się nawet dobę.

Leczenie. W pierwszych objawach hipoglikemii można psu wcierać miód w dziąsła, jednak niezbędny jest niezwłoczny kontakt z lekarzem weterynarii.

Surowe ciasto i alkohol

Do zatrucie etanolem u psa może dojść przez bezpośrednie spożycie alkoholu jak i również poprzez zjedzenie zgniłych owoców. Alkohol powoduje kwasicę metaboliczną oraz dysfunkcje w pracy układu nerwowego. Surowe ciasto, które wyrabiane jest z drożdży także stanowi zagrożenie dla psa, ponieważ drożdże przekształcają węglowodany w alkohol. Surowe ciasto drożdżowe stanowi zagrożenie dla psa nie tylko ze względu na alkohol, ale także z uwagi na produkcję gazów w przewodzie pokarmowym psa. Rosnące ciasto w żołądku psa może prowadzić do jego rozdęcia i powodować podobne objawy jak przy skręcie żołądka.

Objawy zatrucia to: bóle brzucha, wymioty, wzdęcia, dezorientacja, niezborność ruchowa, osłabienie, śpiączka.

Leczenie.
Stabilizacja zwierzęcia z objawami zatrucia alkoholowego. Ciasto, które zostało niedawno połknięte niedawno można próbować usunąć przez ostrożne płukanie żołądka.

Podsumowanie

Na właścicielach psów spoczywa ogromna odpowiedzialność za zapewnienie bezpieczeństwa swoim zwierzętom. Unikanie substancji toksycznych i świadomość zagrożeń to klucz do utrzymania zdrowia i szczęścia naszych futrzastych przyjaciół. Warto więc mieć świadomość tego, że wiele substancji nieszkodliwych dla ludzi, przy spożyciu ich przez psa (nawet w niewielkiej ilości), może skończyć się dla naszego pupila tragicznie.

Zawsze w przypadku podejrzenia zatrucia psa substancją toksyczną należy niezwłocznie skontaktować się z weterynarzem. Szybka reakcja może znacząco zwiększyć szanse na uratowanie życia ukochanego czworonoga.